Get Adobe Flash player

Povijest

DVD_Kneginec_GornjiU želji da pomognu bližnjima u najtežim trenucima, kao što je požar, župljani Gornjeg Knegincana čelu s vlč. Mirkom Novakom potaknuli su osnivanje Dobrovoljnog vatrogasnog društva u svom mjestu ubrzo nakon Prvog svjetskog rata. Pri tome su imali veliku podršku varaždinskih vatrogasaca. Poticajna skupština održana je 17. veljače 1924. godine u kneginečkom župnom dvoru, a vodio ju je Stjepen Kerec iz Varaždin, koji je prisutne upoznao s pravilima vatrogastva. Novo društvo tog je trenutka imalo 17 članova utemeljitelja i 15 izvršujučić članova. Za starješinu prvog privremenog odbora izabran je Josip Vugrinec, a Martin Sabolić bio je njegov zamjenik. Ivan Vitez bio je tajnik, a Josip Keretić blagajnik. Članovi Odbora bili su: Josip Kuhar, Stjepan Grabar, Josip Borović, Mijo Benčić, Tomo Lončarić i Mirko Flinčec. Za revizore odabrani su Ignac Vitez i Martin Keretić. Vježbatelj je bio Martin Sabolić, a Mijo Zorko njegov zamjenik, koji je ujedno obavljao i dužnost trubača, dok je Mijo Medved bio barjaktar, a Ivan Trtinjak spremištar.

mimohod__kraj__kuleTaj privremeni odbor sazvao je ubrzo i konstituirajuću skupštinu koja je održana 13. kolovoza 1924., a pristupilo joj je 26 članova. Tada su u Upravni odbor izabrani: Josip Vugrinec (starješina), Mijo Medved (vježbatelj), Mihovil Lukavečki (tajnik), Franjo Cvek (blagajnik), Ivan Trtinjak (spremištar) i Mijo Zorko (trubač). Prva šprica dobivena je iz uprave Općine Biškupec, a ista je općina 1932. darovala javno dobro – zemljište u Knegincu za gradnju vatrogasnog doma. Dom (nasuprot Župnog dvora u Knegincu Gornjem) sagrađen je u kratkom roku i blagoslovio ga je 16. srpnja 1933. godine tadašnji žipnik Rudolf Gabrišek. Od 1933. godine, trema tadašnjem zakonu, društvo dobiva naziv – dobrovoljna vatrogasna četa. Nova štrcaljka nabavljena je 1936. godine, a odd 1930. do 1935. godine gasilo se šest požara u Gornjem i Donjem Knegincu te u Beretincu i Varaždinbregu.

stari_dom1Nakon Drugog svjetskog rata obnavlja se Vatrogasni dom i nabavlja nova oprema. Početkom 80-ih godina prilazi se gradnji novog doma na dvorištu tadašnje osnovne škole u Gornjem Knegincu koji je dovršen 1988., a stari dom je zbog trošnosti napušten i srušen 1992. godine. Nakon dovršenja novog doma Društvo nažalost prestaje s radom. Tek na skupštini 17. Sviobnja 1995. Godine, koja je održana na poticaj tadašnjeg općinskog načelnika Rade Stopinšeka, obnovljen je rad društva, a na njegovo čelo dolazi Vlado Čavlek.

Dopremljena je i nekadašnja oprema, što se određeno vrijeme nalazila na korištenju u vatrogasnom domu Lužan. Mladi članovi društva unapređuju njegov rad i pretvaraju ga u jedno od najboljih u cijelom kraju. Novi prostor dobili su potom u Zadružnom domu, gdje se 1998. godine uređuje i spremište, a od 1999. godine dobiva status „Središnjeg društva“ koje od tada djeluje na području cijele općine te je nabavljna i nova oprema. Spomenute 1999. I 2000. godine društvo je imalo 19 intervencija.

Postižu se i zapaženi rezultati na brojim natjecanjima, a 2002. godine osnovano je i žensko natjecateljsko odjeljenje te 2003. godine i treće muško natjecateljsko odjeljenje. Kao primjer treba istaknuti da su se muška „A-1“ skupina i ženska skupina plasirale i na državno natjeccanje vatrogasaca u Osijeku 2004. godine.

 

Povjesnica DVD-a

povjesnica dvd