Get Adobe Flash player

POŽAR GOSPODARSKOG OBJEKTA – 21.INTERVENCIJA

21 intNa Staru godinu, 31.12.2013. godine članovi vatrogasne postrojbe DVD-a Kneginec Gornji zaprimili su putem SMS poruka od JVP Varaždin dojavu u 05:44 sati o nastanku požara gospodarskog objekta u Knegingradskoj ulici u Gornjem Knegincu. Na intervenciju izlazimo u 05:48 sati, a dolaskom na mjesto događaja zatičemo požar objekta u razbuktaloj fazi. Uporabom C mlaza i energičnim djelovanjem mlaznicom navalna grupa stavlja požar pod kontrolu, a i vrlo brzo gasi požar do konca. U požaru je stradao spomenuti objekat, veća količina suhog mesa no spriječeno je širenje požara na garažu koja se nalazila neposredno uz opožarenu građevinu. Uzrok požara je neugašeni žar koji se prenio na drvenu građu objekta iz ložišta koje se nalazilo u za to neprimjerenoj prostoriji za sušenje mesa. Intervenciju završavamo u 06:45 sati povratkom u spremište.

VOZILO ZAVRŠILO NA KROVU – IZVJEŠĆE 20. INTERVENCIJE

U subotu, 28.12.2013. godine zaprimamo dojavu JVP Varaždin putem SMS poruka u 18:43 sati o teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila na Varaždinbregu u ulici Halić. Na intervenciju izlazimo u 18:47 sati s navalnim vozilom i pet vatrogasaca. Dolaskom na mjesto prometne nesreće zatičemo jedno vozilo na sredini kolnika na krovu dok se vozač istoga sam izvukao iz smrskane olupine. Voditelj intervencije provjerava njegovo stanje i predaje ga ekipi hitne pomoći koja je stigla neposredno po našem dolasku na mjesto nesreće te provjerava dali ima još ozlijeđenih osoba u vozilu. Nakon toga nalaže članovima postrojbe da izvrše ako je moguće otpajanje akumulatora, osiguranje vozila i mjesta prometne nesreće te privremenu regulaciju prometa do dolaska djelatnika policije. Nakon obavljenog očevida prometne policije kojim su utvrdili da je vozač zbog neprilagođene brzine udario u parkirani osobni automobil na nogostupu s desne strane i prevrnuo se na krov izvršili smo čišćenje kolnika od dijelova vozila te završili tehničku intervenciju povratkom u spremište u 20:45 sati.

int 19 int 19a

Polila kuću benzinom – izvješće 18. intervencije

U nedjelju, 20. listopada 2013. godine u 10:10 sati zaprimamo dojavu JVP Varaždin da se iz kuće na Varaždin Bregu, Dugi Vrh 4b intenzivno osjeća miris plina. Na intervenciju izlazimo u 10:13 sati s navalnim vozilom i 8 vatrogasaca. Dolaskom na mjesto događaja obaviješteni smo da se u kući nalazi vjerojatno psihički rastrojena vlasnica kuće koja ne želi komunicirati i ima namjeru zapaliti istu. Obavljenim izviđanjem pomoću eksploziometra Dräger XM 7000 utvrdili smo prisutnost neznatne količine plinske eksplozivne smjese u zraku s vanjske strane ulaznih vrata dok se osjetom njuha osjetio i miris benzina. Budući da se radilo o ozbiljnoj prijetnji i radnji kojom vlasnica kuće dovodi u opasnost život i imovinu zbog neriješenih odnosa s okolinom, nismo izvršili nasilni ulaz u kuću kako ne bi ugrozili život i imovinu vlasnice kuće i okolnih susjeda. Usporedno izviđanju zatražili smo od Termoplina i Elektre iskapčanje ulice Dugi Vrh iz sustava, izvršili evakuaciju mještana iz susjednih kuća te pozvali djelatnike HMP Varaždin i policije da zajedno riješimo kriznu situaciju. S djelatnicima policije u više navrata obilazili smo pritajeno rečenu kuću kako bi eksploziometrom izmjerili koncentraciju plina u zraku i kako bi eventualno zamijetili kretanje vlasnice kuće po istoj. Budući da se nakon brojnih konzultacija policije i nas nije donijela odluka o našem ulasku u kuću poziva se interventna policija koja je izvršila brz i nasilan ulazak u kuću oko 15:30 sati. Prilikom ulaska policije u kuću potpuno opremljeni članovi navalne grupe s „S" aparatom nalazili su se neposredno iza policajaca kako bi izvršili eventualno gašenje početnog požara nakon možebitne eksplozije, dok su ostali članovi vatrogasne postrojbe spremno u navalnom vozilu čekali razvoj događaja. Nakon ulaska u kuću vlasnica kuće pronađena je u besvjesnom stanju, dok smo neposrednim zapažanjem utvrdili da se u kući nalazilo više od 100 litara benzina u raznim bocama i na više mjesta bile su otpojene cijevi s plinskih trošila što je predstavljalo veliku opasnost kako za vatrogasce tako i za policiju. Prilikom ove intervencije članovi vatrogasne postrojbe iskazali su svoju profesionalnost i obučenost što dokazuje da su dobro pripremljeni i opremljeni za obavljanje vatrogasne službe. Intervenciju završavamo u 16:10 sati.

int18 int18a

Požar dimnjaka – izvješće 3. požarne intervencije

U petak , 15.veljače 2013. godine u 22:29 sati zaprimamo dojavu VOC-a JVP grada Varaždina o nastanku požara dimnjaka u Turčinu ulica V. Nazora. Na mjesto događaja u 22:34 sati izlazi 6 članova vatrogasne postrojbe koji su dolaskom na rečeno mjesto uočili kako suklja plamen kroz otvor na vrhu dimnjaka. Voditelj intervencije nalaže da se ugasi plamen u peći i ispita propusnost dimnjaka na iskre, a budući da nije bilo opasnosti na širenje požara van dimovodne cijevi na krovnu konstrukciju vlažnim krpama brtvimo sve otvore dimnjaka kako bi prigušili i ugasili gorenje nakupljene čađe i smole te tako spriječili nastajanje visoke temperature u dimnjaku i moguće oštećenje stijenki od cigle čiji bi dijelovi kasnije mogli radi lomljenja upasti u cijev i onemogućiti dovoljan prolaz plinova. Nakon što je požar ugašen izvršili smo čišćenje stijenki dimnjaka od preostale čađe, a prostoriju gdje se nalazila peć očistili od grubih nečistoća. Vlasnik objekta predočio nam je račun za čišćenje dimnjaka. No, do požara je došlo zbog korištenja neadekvatnog gorivog materijala, neredovitog čišćenja i nedovoljnog strujanja plinova kroz cijev jer je stijenka dimnjaka izvedena od cigle i nije glatka.Intervenciju završavamo u 00:15 sati.
dimnjak_1dimnjak_2

Ispumpavanje vode – izvješće 2. tehničke intervencije

Uslijed topljenja snijega i obilne kiše došlo je do plavljenja podruma tvrtke Calzedonia Ytres u Poduzetničkoj zoni Kneginec u subotu 02. veljače 2013. godine. Tom prilikom je zaštitar u rečenoj firmi uputio poziv u pomoć u 22:15 sati vatrogasnoj postrojbi DVD-a Kneginec Gornji radi hitnog ispumpavanja vode budući da se u podrumu nalazi jedan dio elektro stanice tvornice koja bi se mogla oštetiti, a tvornica bi prestala s radom zbog nestanka električne energije. Vrlo brzo u 22:19 sati izlazimo na mjesto događaja s navalnim vozilom i 4 vatrogasca te pristupamo ispumpavanju vode iz podruma veličine cca 300 četvornih metara pumpom s navalnog vozila, te motornim i električnim pumpama kako nebi došlo do nastajanja velike materijalne štete. Na početku intervencije veliku pozornost obratili smo na opasnost od udara električne energije budući da se radilo o specifičnom postrojenju koje se već nalazilo u vodi koja je prodrla u podrum. Zalaganjem vatrogasaca ubrzo se sanirala šteta i stanje se vratilo u normalu te se na taj način osigurao siguran rad tvornice sljedeći dan. Intervenciju završavamo u 00:45 sati.
ytres_1ytres_2

Povjesnica DVD-a

povjesnica dvd