Get Adobe Flash player

O nama

staro_vatrogasno__voziloDobrovoljno vatrogasno Društvo Kneginec Gornji osnovano je 17.veljače 1924. godine na zahtjev župljana Kneginca Gornjeg s željom da pomognu bližnjima u nevolji kao što je nastanak požara. Tog dana održana je konstituirajuća sjednica u kneginečkom župnom dvoru, a vodio ju je Stjepan Kerec iz Varaždina koji je prisutne upoznao s pravilima vatrogastva. Novoosnovano Društvo imalo je tog trenutka 17 članova utemeljitelja i 15 izvršujućih članova. Kneginec Gornji spominje se u starim zapisima kao grad Kneginec u kojem je 1203. g.bio zatočen budući Hrvatsko-Ugarski kralj Andrija II. Prema zapisu iz 1649. g.u Knegincu Gornjem te je godine živjelo oko 310 stanovnika. Danas je Gornji Kneginec s više od 1700 stanovnika jedno od 5 naselja u Općini Gornji Kneginec koja se nalazi u središnjem dijelu Varaždinske županije. Površina Općine iznosi 22,3 četvorna kilometra i broji više od 5500 stanovnika, a na svom sjevernom dijelu graniči s gradom Varaždinom.
zajednickaDVD Kneginec Gornji djeluje više od 85 g. i u tom periodu ljudska humanost i međusobna ispomoć u nevolji i stradanjima nikad nije došla u pitanje prkoseći svim i svakojakim prohujalim vihorima povijesti. Uvijek i sada naši vatrogasci u trenucima kad se oglasi vatrogasna sirena zaboravljaju na hladnu noć i prekinuti san, tada oni pokazuju svoju humanost, sposobnost i brigu za bližnjega spašavajući živote i imovinu svojih sumještana.
DVD Kneginec Gornji središnje je vatrogasno društvo u Općini Gornji Kneginec temeljem procjene ugroženosti i plana zaštite od požara za našu Općinu. Društvo je udruženo u vatrogasnu zajednicu Općine Gornji Kneginec i Varaždinske županije, a sjedište Društva je u Gornjem Knegincu na Trgu hrvatskih branitelja. U okviru vatrogasne djelatnosti koju obavljaju pripadnici naše vatrogasne postrojbe skrbimo o potrebama i interesima građana Općine Gornji Kneginec čiji je teritorij i područje našeg djelovanja. Društvo broji ukupno 74 člana od čega su 44 operativna, a 30 članova je pričuvnih.
caravelaOd vozila Društvo posjeduje navalno vatrogasno vozilo DAF 1300 te kombi vozila VW Caravelle 2,5 TDI i Bedford Midi Wagon koja su smještena zajedno s opremom u dva zasebna vatrogasna spremišta. Prema pravilniku o tehničkom minimumu opreme koja je propisana za središnje vatrogasne postrojbe u općinama posjedujemo svu osobnu zaštitnu i skupnu opremu vatrogasaca koja se koristi prilikom obavljanja intervencija. Školovanjem operativnih članova isti su stekli vatrogasna zvanja i znanja koja proširuju na praktičnoj nastavi unutar društva te su osposobljeni i obučeni za stručno rukovanje vatrogasnom opremom, gašenje požara i obavljanje tehničkih intervencija. Statistički gledano unazad 5 godina vatrogasna postrojba je u okviru operativnog djelovanja prosječno godišnje obavila 15 različitih vrsta intervencija. Jedna od temeljnih zadaća društva je i provođenje opsežnih i svrhovitih preventivnih mjera u sustavu zaštite od požara, a ujedno te aktivnosti imaju i informativno-promidžbeni karakter. Važan segment u radu Društva zasigurno zauzimaju i natjecateljske desetine koje su svojim vrlo uspješnim djelovanjem u posljednih 10 godina prenosile ime svojeg mjesta i Općine širom lijepe naše osvojivši brojna priznanja.
Tijekom svog postojanja, a i danas Društvo bilježi sudjelovanje u raznim manifestacijama nacionalnog i lokalnog karaktera. Uz vatrogasne manifestacije poput svibnja-mjeseca zaštite od požara i štovanja Sv.Florijana - zaštitnika vatrogasaca, hodočašća na Mariju Bistricu i održavanja javnih pokaznih vježbi, Društvo sudjeluje i u obilježavanju dana Općine, blagdana Tijelova, vazmenog bdijenja i sličnim događajima šireg značaja. Od ostalih značajnijih aktivnosti Društva valja izdvojiti: pružanje raznovrsnih usluga mještanima Gornjeg Kneginca kao što je ispumpavanje bunara, prijevoz kombi vozilom, prijevoz vode, osiguranje pri spaljivanju poljoprivrednih površina i sl., sudjelovanje na radionicama koje organizira VZVŽ, suradnja s elektronskim medijima, osobito se vodi briga o ispravnosti vozila, agregata i opreme, sudjelovanje na nogometnim turnirima koje organizira sportska zajednica naše Općine.
priznanjePrilikom proslave 80 godina opstojnosti i rada Društva 2004. godine općinski načelnik Goran Kaniški uručio nam je priznanje Općine Gornji Kneginec za doprinos ugledu i promociji Općine Gornji Kneginec u zemlji i svijetu, za dugogodišnje njegovanje tradicije vatrogastva, zaštite života i materijalnih dobara kao i ukupno unapređenje života u Općini G.Kneginec, a povodom više istaknutih rezultata na prevenciji zaštite od požara, vatrogasnih natjecanja i vatrogasnoj operativi.

Povjesnica DVD-a

povjesnica dvd